De stenen tafel

De stenen tafel is voor mij een plek om eens rustig te gaan zitten. Wat lezen, kop koffie erbij of een goed glas wijn. Praten over de dingen van het leven. Wat is voor jou echt van belang. Wat is voor ons mensen van belang. De vragen waar het net iets verder gaat dan wat zal ik op zwarte vrijdag kopen of welke cadeua’s zullen we dit jaar weer met Sinterklaas krijgen?

Er zijn genoeg mensen onder ons die rond moeten komen met weinig en de luxe niet hebben van dergelijke keuzes. Zij zijn enkel bezig met vragen zoals Hoe zal ik mijn rekeningen betalen? Zal ik morgen nog in mijn huis kunnen wonen? Heeft de voedselbank nog eten voor me?

Het kan altijd erger, de vluchteling die haard en huis verlaten heeft en een lange tocht achter zich heeft over land en water door weer en wind door hitte en kou. Die te maken hebben gehad met nietsonziende zielen die anderen uitbuiten zodra ze daar de kans voor krijgen. Zo kan de mens de mens een wolf zijn. De meeste mensen deugen aldus Bregman. Daar heeft hij voor zijn deel gelijk in maar er bestaat ook een lange traditie die daar volkomen tegenovergesteld over denkt. In die traditie is de schrijver van dit stuk opgevoed en weet erover mee te praten  en kent het van binnenuit.  Daardoor heeft hij een oog en oor ontwikkeld om tussen de regels door te lezen, achter de maskerades van opportunisten te zien en voorbij het veinzen van de vermeende onschuld.

Niets en dus ook niemand is wat het lijkt. Het is altijd anders en elke tijd heeft genoeg aan zijn eigen kwaad. Daar moeten  we mee rond zien te komen. Een troostrijke gedachte is dan dat de tijd voortschijdt en als een schuivend venster beweegt, telkens nieuwe uitzichten biedt op nieuwe delen van jouw werkelijkheid.

 

0AA94631-0F25-443E-9601-A63E40D3AF3F_4_5005_c

Dat houdt ook in dat al het lelijke ook doorschuift, dat je dat ook achter je kunt laten en je blik weer naar voren kunt richten. Vooral niet achterom kijken maar voorwaarts de eindstreep tegemoet. Want diezelfde tijdelijkheid bepaalt ons ook altijd weer met de tijdelijkheid van ons eigen leven. Vooral als we nog jong zijn denken we daar helemaal nog niet over na. Dat is maar goed ook want zouden we het onvermijdelijke al vroegtijdig in ons leven allesbepalend laten zijn zou dit als een voorschot op de dood kunnen inwerken en die lol gunnen we magere hein uiteraard niet. 

Geniet in je jeugd, ontdek het leven, voor de kwade dagen komen. En houdt in je achterhoofd dat de meeste mensen deugen maar onthoudt ook dat een eerlijke kijk op je eigen slechte eigenschappen geen kwaad kan. Het is goed om jezelf in een eerlijk licht te zien en zowel je eigen talenten alsook je tekortkomingen te kennen. Daar doet iedereen zijn voordeel mee. Als dat geen win , win situatie oplevert.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s